12-01-2024
Daar zit je dan als marketeer, omringd door pixels en algoritmes die je willen vertellen hoe je je producten moet verkopen. Artificial Intelligence (AI) heeft het afgelopen jaar definitief zijn intrede gedaan in de wereld van marketing, en als marketeer word je sindsdien gedwongen om een dans te maken met deze digitale partner.
Het is een love-hate relatie waarbij je soms de ene seconde smacht naar de elegantie van de algoritmes en de volgende seconde rillend van afkeer naar je oude vertrouwde pen en blocnote verlangt.
De pro’s (love)
Laten we beginnen met de pro’s van AI, want we willen natuurlijk niet meteen de romantiek uit deze digitale affaire halen. AI heeft marketeers voorzien van een arsenaal aan tools die hun werk efficiënter maken dan ooit tevoren. Je kunt nu trends voorspellen als een moderne Nostradamus, met algoritmes die data analyseren alsof het een potje kwantummechanica is. Je hebt inzicht in de kleinste nuances van het consumentengedrag, waardoor je advertenties kunt creëren die als een maatpak om de behoeften van je doelgroep heen sluiten.
De con’s (hate)
Maar zoals bij elke goede relatie, zijn er ook de con's. Soms lijkt het alsof AI meer van je weet dan je zelf ooit zou willen toegeven. Het voorspelt je volgende meesterzet alsof het je gedachten leest, en dat kan behoorlijk ongemakkelijk en kleinerend aanvoelen. Als marketeer voel je je af en toe als een danspartner die in de voetstappen van de onzichtbare digitale partner moet treden, zonder echt te weten waar de volgende pas naartoe leidt.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de beruchte 'filter bubble'. AI presenteert je een wereld die gebaseerd is op je eigen voorkeuren en gedrag, waardoor je in een comfortabele bubbel wordt geplaatst waarin je eigen ideeën en overtuigingen keer op keer worden bevestigd. Voor een marketeer betekent dit dat je misschien wel de meest gepersonaliseerde advertenties creëert, maar tegelijkertijd de diversiteit en de verrassing uit je werk haalt.
Toch kunnen we AI niet zomaar uit ons marketingleven verbannen. Net zoals je niet zomaar een langdurige relatie verbreekt, kunnen we de digitale dans niet stoppen. Het is tijd om de love-hate relatie te omarmen en op zoek te gaan naar een balans tussen menselijke creativiteit en digitale precisie. Misschien moeten we AI zien als die ene betweterende vriend die soms te veel weet, maar toch altijd met de beste bedoelingen advies geeft.
Dus, beste marketeer, omarm de digitale revolutie met open armen, maar hou je pen en blocnote nog stevig vast. Laat de algoritmes je inspireren, maar vergeet niet dat echte creativiteit (nog) uit het menselijk brein ontspringt. De love-hate relatie met AI zal blijven evolueren, maar jij, zo betogen wij bij TDC Marketing, blijft de regisseur van het verhaal dat je vertelt. Dans elegant met de digitale partner, maar laat je menselijkheid niet verloren gaan in de binaire code van de marketingwereld.